VVD fractie bezoekt Zeewolde

Vrijdagmiddag 4 maart bezocht de Flevolandse VVD-Statenfractie de gemeente Zeewolde. Onze gastheren waren de wethouders Wim van der Es (VVD) en Gerben Dijksterhuis (CU). Op het programma stond de ontwikkeling van de kustzone, Nieuwe Natuur bij het Horsterwold, presentatie Windenergie en een bezoek aan Picomel, een zeer innovatief bedrijf dat zich recent in Zeewolde heeft gevestigd.

Ontwikkeling Kustzone

Zeewolde is een plaats –geen stad en ook geen dorp- met 22.000 inwoners en bestaat sinds 1984. De Kustzone ligt aan de het Wolderwijd, met uitzicht op Harderwijk, in de Polderwijk. Hier is nog ruimte voor 3.000 woningen. Vanaf 2014 worden er circa 1000 woningen gebouwd, dus er is nog ruimte voor circa 2000 woningen. “We kiezen voor kwaliteit, voor een aantrekkelijke leefomgeving”, gaf men aan. De Kustzone lijkt dit waar te maken. Trekkers zijn het Tulpeiland, het strand en de Blauwe Diamant, wonen aan een doorgaande waterverbinding. Water en wonen vallen samen, als in een IJsselmeer stadje. Het gebied straalt de combinatie van leisure en wonen uit. Nog steeds het Wassenaar van Flevoland?

 

Nieuwe Natuur

Vervolgens vertrokken we naar het Horsterwold, waar nieuw bos toegevoegd wordt met opvallend veel ruimte voor recreatie, fietsen, ondernemen en voor ideeën die inwoners inbrachten voor Nieuwe Natuur in Flevoland. Een voorbeeld is het Kroonbos. De gedachte van “als je aan een boom komt dan kom je aan mij” is hier voltooid verleden tijd, aldus Nick de Snoo, hoofd staatsbosbeheer Flevoland. Uniek voor Nederland is het opheffen van de EHS (Ecologische Hoofd Structuur) status in een aantal delen van het Horsterwold, zodat het makkelijker – eigenlijk iets minder lastig- wordt recreatieondernemingen of horeca te vestigen. Ter compensatie werd elders EHS toegevoegd.

 

Windenergie

Zeewolde loopt voorop als het gaat om het realiseren van het minder maar grotere molens beleid (opschalen en saneren). De windvereniging heeft met 220 leden afspraken gemaakt, zodat bijna alle kleine molens daadwerkelijk zullen verdwijnen. De vereniging staat ook open voor inwoners van Zeewolde en Almere, zodat ze in hun eigen windenergie kunnen investeren.

 

Bedrijfsbezoek

Zeewolde is succesvol in het aantrekken van bedrijven. We bezochten het innovatieve Picomel, dat babyvoeding maakt. Inmiddels heeft Picomel, naast export naar o.a. China, een marktaandeel van 20% in Nederland. De keuze voor Zeewolde was bewust. Men werd vanaf de eerste oriëntatie goed begeleid. De locatie op Trekkersveld  sprak ook aan. “Op een uur van Schiphol, aantrekkelijke aanrijroute, een schone omgeving, in hartje Nederland, met in het voorjaar zelfs kleurige tulpen”. Dit spreekt Chinese klanten bijvoorbeeld enorm aan.